Vermoeidheid

Van de bijwerkingen van chemo en bestraling bij kanker is vermoeidheid  een van de meest gehoorde klachten. De behandeling van kanker kan sterk van invloed zijn op je energie. 

De mate waarin vermoeidheid optreedt kan erg verschillen. Sommige mensen passen hun tempo aan en bouwen rustmomenten in hun dagindeling. Daardoor zien zij toch mogelijkheden om te genieten van hun leven. Er zijn echter ook mensen waarbij de vermoeidheid zo erg is dat ze nauwelijks meer in staat zijn om hun huis te verlaten. 

Wanneer je te moe bent om dingen te ondernemen of zelfs te moe bent om thuis bezoek te ontvangen, tast dat de kwaliteit van leven enorm aan. 

Bij een diagnose kanker wordt je je erg bewust hoe belangrijk ieder moment eigenlijk is. Daardoor heb je de behoefte om iedere dag zo optimaal mogelijk te beleven en te benutten. De vermoeidheid kan deze behoefte aardig in de weg zitten of zelfs blokkeren. Dat kan leiden tot frustratie maar ook veel verdriet opleveren. Dit terwijl er wel methoden zijn om dit te minimaliseren. 

Wil jij vermoeidheid voorkomen?

Wil jij over meer energie beschikken? 

Door gebruik te maken van aanvullende zorg vóór, tijdens en na de kankerbehandeling kun je dit bereiken. Informeer naar de mogelijkheden.

Je zou kunnen denken dat je energie vanzelf weer meteen terug komt na beëindiging van chemo of bestraling. Zonder aanvullende zorg is er het eerste jaar na de kankerbehandeling in veel gevallen nog steeds sprake van vermoeidheid. Voor sommige mensen blijkt dat blijvend te zijn.

Kies daarom al in een vroeg stadium voor aanvullende zorg.
Voor meer energie; nu en in de toekomst.